Water in de camper

Standaard is iedere camper uitgerust met een verswatertank en een afvalwatertank waarbij de verswatertank bij de meeste modellen in de motorhome geplaatst wordt onder in een zithoek of in de dubbel (technische) bodem. Zo probeert men het bevriezen van het water tegen te gaan. De afvalwatertank wordt meestal geplaatst onderin de motorhome om makkelijk te kunnen ledigen. Bij de iets duurdere modellen wordt de afvalwatertank ook geplaatst in de dubbele (technische) bodem of voorzien van een verwarmingselement om bevriezing tegen te gaan.

Vullen van de verswatertank

In de buitenwand van de camper zit een opening al dan niet afgesloten met een sleuteldop om de verswatertank makkelijk te kunnen bijvullen.

Bij het vullen van de verswatertank wordt aangeraden om het uiteinde van de vulslang proper te maken met een een doekje of zeep. Gebruik bij voorkeur je eigen waterslang hiervan weet je dat ze proper is.

Gebruik bij voorkeur een watervuldop met gardena aansluiting bij het vullen van de watertank. Zo voorkom je dat er vuil in de vulopening terecht komt en blijft je verswatertank proper. Laat steeds een aantal liter water weglopen zodat de waterslang zeker proper is, door warmte kan er salmonella ontstaan in de waterslang. Berg de vulslang op in een donkere omgeving om algengroei te voorkomen. Gebruik daarom ook een donkere vulslang en geen lichtdoorlatende.

Let op dat je drinkwater in je tank vult om darmproblemen of erger te voorkomen.

Water dat stilstaat bederft, het kan een bron van bacteriën worden. Ververs daarom tijdig je water.

Let steeds goed op dat je geen water in je dieseltank doet of omgekeerd, je zal de eerste niet zijn.

Aanbevelingen voor waterconservatie

 • Gebruik de boiler in de camper altijd op 60 graden om de gevreesde legionella bacteriën te vermijden.
 • Ververs tijdig je water.
 • Tank enkel water waarvan je zeker bent dat het drinkwaterkwaliteit is (staat normaal gezien vermeld)
 • Onderhoud je watertank door deze regelmatig te reinigen.
 • Gebruik eventueel conserveringsmiddelen zoals Katadyn, WM aquatec en Dr. Keddo:

 

Katadyn® bied het gekende Micropur® aan in verschillende formaten en toedieningwijzen;

Katadyn® MC1000F is een vloeibare solutie die (1ml per 10L water) ideaal is voor op vakantie. Micropur® inactiveert bacteriën in water , tanks en leidingen. Micropur® is ecologisch vriendelijk en houd het water vrij van bacteriën, algen en geuren. De aanwezige zilverionen houden het water goed tot en met 6 maanden. Contact tijd is 2h en het product blijft 5 jaar goed na productie datum.

Katadyn® MC10T is een gelijkaardig product gebaseerd op zilverionen maar dan in pilvorm. Dit is een doos met daarin 40 waterzuiveringspilletjes die werken op basis van zilverionen en daardoor geen chloorsmaak achterlaten. Per pil kun je 1 liter water zuiveren van bacteriën. Werkzaam na 2 uur. Dit is eigenlijk vooral aan te raden om waterreservoirs (voor een periode tot zes maanden) zuiver te houden en is dus eerder een waterconservatie product in plaats van een waterzuivering product. 

Katadyn® MC100P is een gelijkaardig product gebaseerd op zilverionen maar dan in poedervorm. Dit is een doos met daarin 10 zakjes die werken op basis van zilverionen en daardoor geen chloorsmaak achterlaten. Per zakje kun je 100 liter water zuiveren van bacteriën. Werkzaam na 2 uur en dit voor een periode tot zes maanden.

Alternatieven zijn de producten van WM aquatec® en Dr. Keddo®

WM aquatec® silvertex is een product gebaseerd op zilverionen. Met het Silvertex-systeem wordt het drinkwater beschermd tegen kiemen en is betrouwbaar en dit zonder dagelijks toevoegen van chemische substanties. Zuivere zilverionen (Ag+) inactiveren of doden de bacteriën, virussen en kiemen. 100% chloorvrij, slechts één maal per jaar vervangen.

Dr Keddo Silberkugel® is een nieuwer product tevens gebaseerd op zilverionen voor tanken tot 300L. De zilverkogel wordt eventueel opgehangen met het bijgeleverde bevestiging oog en nylondraad. Na 6 uur kan het behandelde water als drink water gebruikt worden. Wordt de tank niet volledig gelegd dan blijf de kogel in het rest water zijn werk doen tot 2 jaar lang. Het aanwezige niet gebruikte drinkwater blijft 6 maanden goed. Capaciteit tot 450.000 liter

Schoonmaken van de watertank.

U reinigt, ontsmet en ontkalkt best ook uw watertank en de waterleidingen minstens 1 keer per jaar. Best ledigt u ook telkens de watertank als deze een aantal weken stil staat.

Er bestaan verschillende manieren en producten voor deze taak zoals;

 •  producten met waterstofperoxide
 •  product met enzymen en extracten
 •  citroenzuur of citroenzuur / oppervlakte actieve stof.
 •  daarnaast worden op internet regelmatig bleekmiddel en andere huismiddeltjes aanbevolen

De microbox van Katadyn® is een complete set om te reinigen, ontsmetten en te ontkalken. Deze box is een 3 stappen set om zuiver drink water te garanderen. Het is een simpele en goed omschreven manier om de problemen op te lossen gerelateerd aan bacterie en algen. Deze 3 producten werken samen maar kunnen ook afzonderlijk gebruikt worden. De set kan gebruikt worden voor verswatertanks tot 250 liter.

 • MT Clean 250g met geactiveerde zuurstof die de geconcentreerde algen en bacteriën oplost.
 • MT Fresh 250g met natuurlijke citrus en zuren, verwijderd geuren en slechte smaken.
 • Micropur Forte 100ml conserveert en beschermd water tegen bacteriële groei gedurende 6 maanden.
 • (49,50 euro per set)

Elsan® schoon watersysteemreiniger ® voor drinkwatertank en leidingen verwijdert aanslag (calcium) en reinigt de verswater installatie na lange stilstand. Bij regelmatig gebruikt vermijd het muffe smaken en geuren. Dit product is kant en klaar en chloorvrij. Verkocht in 1 liter fles en behoeft 100ml per 20L

Daarnaast kan men ook eenmaal per jaar twee buisjes gebitreiniging tabletten gebruiken op 20 liter water om de tank te ontsmetten. De tabletten oplossen en werken als bij citroenzuur. Het is aan te raden even met de camper te rijden zodat het door heel de tank komt. Pas op, dit lost het kalk niet op, dus het vervangt het reinigen met citroenzuur niet. Ook vindt de producent van deze tabletten dat ze er niet voor bestemd zijn en geeft ook geen enkele garantie dat het geen schade kan veroorzaken.

 

Opgelet gebruik zeker volgende producten NIET:

 • Chloor
 • Schoonmaakazijn

Deze producten tasten de rubbers aan en op nog langere termijn het aluminium dat in de boiler is verwerkt.

Watertips

Nog meer nuttige tips hebben we op een andere pagina gebundeld.