De huishoudbatterij

Campers hebben een huishoudbatterij die 12 volt levert. Dit is voldoende voor zaken zoals verlichting, waterpomp, boiler, verwarming, tv,… te voorzien van de nodige elektriciteit.  De meeste huishoudaccu’s kunnen een dag of 2 gebruik aan. Om de batterij terug op te laden kan je een stukje gaan rijden of sluit je de camper aan op een externe stroombron.

Het niveau van de batterij kan je aflezen op het huishouddisplay dat in de camper aanwezig is. Wanneer het niveau van de batterij lager dan 12 volt komt is het aangewezen om deze te gaan opladen. bij diepere ontlading gaat er schade optreden aan de batterij. De modernere batterijen kan je dieper ontladen. Verderop kan je hier meer over lezen.

Het vermogen van de accu wordt weergegeven in Ah. Deze aanduiding geeft aan hoeveel energie de accu in 20u kan leveren bij een omgevingstemperatuur van 20°C.

De verschillende soorten

Er zijn verschillende soorten accu's het kan gaan van loodaccu's tot de moderne Lithiumaccu. Deze laatste heeft echter nog een gewicht van 13 kg en kan veel sneller worden opgeladen dan een andere accu.De Lithiumaccu mag ook 95% ontladen worden. Dus voor dezelfde capaciteit heb je eigenlijk 2 loodzuuraccu's nodig doordat deze maar voor 50% mogen ontladen worden. Er zijn nog enkele ander accu's die we hieronder verder bespreken.

Tractie accu

De tractieaccu kunnen we onderverdelen in een semi-tractie en een tractie accu. De Semitractie heeft dikkere en minder loodplaten dan zijn broertje.

Een semi tractie accu kan een grotere startstroom verdragen waardoor deze in geval van nood als startbatterij kan gebruikt worden, ze kunnen veelvoudig tot 50% ontladen worden.

De tractie accu  heeft heel dikke loodplaten, en hierdoor kan je ze tot wel 80% ontladen. Je vind ze vaak terug in heftrucks en elektrische machines.

Er is een afwijkende laadmethode vereist en hierdoor is ze niet geschikt als huishoudaccu.

 

Gel-accu

Een gel-accu is opgeboud met loodplaten en een dikke gelsubstantie.

De voordelen van de gel accu zijn de volgende

  • Er is een dieper ontlading mogelijk
  • Ze heeft bijna geen zelfontlading
  • Is vaker te ontladen
  • Beter geschikt om te koppelen met een andere batterij
  • Onderhoudsvrij
  • Nauwelijks zuurschade
  • Lange levensduur

Let wel dat er een speciale laadregelaar nodig is om de batterij op te laden.

Een gelbatterij is minder geschikt voor grote stromen zoals bv een koffiezet via een omvormer.

AGM-accu

Zoals de naam (Absorbed Glass Mat) zegt zitten er glasvezelmatten tussen de loodplaten van de accu. Deze accu is uiterst geschikt als boordaccu voor een camper. Ze lijkt zeer sterk op een gel-accu maar is bestand tegen grote ontlaadstromen. De AGM heeft dan weer een kortere levensduur

Lithium-accu

De Lithium-accu heeft een zeer lange levensduur. Je kan ze zeer diep ontladen en wel tot 95% waardoor je veel meer capaciteit hebt in vergelijking met andere batterijen. De accu heeft wel een speciale laadelectronica nodig. De batterij is duur in aankoop maar gaat veel langer mee.

Voor en nadelen delen van de verschillende semi – tractie batterijen op een rijtje:

Product Voordelen Nadelen
AGM – batterij Bestand tegen hoge en lage temperaturen Zwaar in gewicht
Kan hogere laad – en ontladingsnelheden aan dan gel accu’s Tot max 50% ontladen (gel en lithium dieper)
Voordelig in aankoopprijs Laatste 20% opladen verloopt pak moeizamer ivm de interne weerstand
Relatief korte levensduur
Gel batterij Onderhoudsvrij Zwaar in gewicht
Kan dieper worden ontladen dan AGM Minder of niet geschikt voor zware belasting
Minime zelfontlading Kan minder hoge ontlaadsnelheden aan
Lithium Kan zeer diep ontladen worden tot 95% Kan niet worden opgeladen onder de 5C°
Laag in gewicht Hoge aankoopprijs
Compact Speciale lader vereist
Lange levensduur
Onderhoudsvrij

Tips voor de levensduur van de batterij te optimaliseren:

 

  • Bij langdurige stilstand stroomonderbreker plaatsen.
  • Laad om de 2 tot 3 weken de accu gedurende 24u. (vooral van belang tijdens winterstalling)
  • Tijdens de winterperiode kan de capaciteit van de woonaccu met 40 tot 50% dalen houd hier bij het gebruik rekening mee.
  • Gebruik de woonaccu regelmatig tot ongeveer 1/3de van zijn capaciteit.
  • Indien de woonaccu volledig ontladen is zorg ervoor dat ze zo snel mogelijk terug herladen wordt. Anders wordt ze onherroepelijk beschadigd.
  • Gebruik nooit een woonaccu om de motor te starten als de startaccu leeg is. De woonaccu is een ander type batterij die niet bestand is tegen de korte en krachtige stroomafname die vereist is bij het starten van een motor. De woonaccu wordt hierdoor beschadigd.