Gasgebruik in de camper !

Wie de beste recepten wil maken in de camper of zich in de winter na een wandeling wil opwarmen, heeft ongetwijfeld gas nodig. Hoe zit een gasinstallatie van de camper nu in elkaar? Welk gas hebben we in de camper nodig? Wat zijn de gevaren? en waar moeten we op letten. Lees op deze pagina alles over het gasgebruik in de camper.

Welk soort gas gebruiken we nu in de camper

Butaan

Propaan

LPG

Als je enkel in de zomer met de camper op stap gaat kan je kiezen voor butaan. Butaan is geschikt om te koken en je water te verwarmen. Als het kouder dan 7°C wordt gaat het butaan niet meer verdampen en zullen de gastoestellen niet meer naar behoren werken.

Propaan is de beste oplossing in de camper. Propaan gaat verdampen tot -42°C en is daarom geschikt voor wintercamperen.

Bij sommige vulstations kan je een LPG installatie laten vullen met propaan. 

LPG is een mengeling van propaan en butaan. In de zomer is er geen enkel probleem maar in de winter zal er steeds minder LPG kunnen bijgevuld worden doordat de butaan niet is verdampt. Na verloop van tijd is er zoveel butaan in de fles dat er geen propaan meer aanwezig is en hierdoor gaat de boel bevriezen als het kouder is dan 7°C.

Mag je rijden met geopende gasflessen

In de moderne campers zijn toestellen ingebouwd die al rijdend kunnen functioneren. Als je dan de gasflessen wil laten openstaan tijdens het rijden, om te kunnen verwarmen moet de gasinstallatie voorzien zijn van een crash-sensor. Bij een ongeval of een breuk van een gasleiding zal de crash-sensor de gastoevoer afsluiten. 

De koelkast mag echter NOOIT op gas gebruikt worden tijdens het rijden. Als je een automatische omschakeling hebt ingebouwd bij de koelkast, zal deze steeds omschakelen op 12V tijdens het rijden.

In Frankrijk mag er nooit met geopende gasflessen gereden worden ongeacht of er een crash-sensor aanwezig is.

Losse flessen of een LPG installatie

In de meeste gevallen hebben de campers losse propaan flessen. Als de fles leeg is kan ze omgeruild worden. Er zijn lichtgewicht flessen of de gewone fles. In de lichtgewicht flessen zit een beetje minder gas in dan bij de normale fles.

Je kan er echter ook voor kiezen om een LPG flessen te kopen die je gewoon aan een LPG installatie kan vullen.

Gasslang

De gasfles wordt met een flexibele slang aangesloten op de gasinstallatie. Deze slang is het meest belangrijke onderdeel van de gasinstallatie. Op een gasslang staat een productiedatum, hieraan kan zien hoe oud de slang is, koop in de winkel dan ook geen gasslang die al een jaar oud is. Een gasslang gaat na verloop van tijd broos worden en scheurtjes vertonen, vervang de slang daarom na 2 a 4 jaar.

De drukregelaar of ontspanner

De druk in de gasinstallatie mag niet te hoog zijn, anders gaan je toestellen niet goed werken. Kijk daarom goed na op welke druk jouw kamper werkt. Meestal is dit 30 mbar maar in sommige gevallen is dit 50 mbar.

De gaskeuring 

Moet een gasinstallatie nu wel of niet gekeurd worden. In sommige landen, zoals Duitsland, is de keuring verplicht.  Er wordt dan een druktest uitgevoerd om te kijken of de leidingen nog dicht zijn. Meer hierover kan je vinden op onze pagina over TÜV gaskeuring.

Gasadapters

Op onderstaande afbeelding is te zien welke adapter voor welk land te gebruiken.