Camper naar de winterstalling

Veel camperaars gebruiken de camper in het winterseizoen niet, ze brengen dan de camper naar een winterstalling of zetten hem thuis voor enkele maanden weg. We geven jullie enkele tips zodat je na de winterperiode toch weer probleemloos met de camper op pad kan.

Met welke punten kan je best rekening houden

Water

  • Ledig de schoon – en vuilwatertanks. Ledig de boiler en laat kranen openstaan.
  • Spoel het toilet grondig en leeg de wc – cassette.

Laat de proper watertank leeglopen, ook de vuilwatertank laten leeglopen en eventueel eens goed doorspoelen. Zet alle kranen open en blaas de leidingen leeg. Laat de kranen openstaan, zo gaan de rubbers niet komen vast te zitten. Het leegblazen van de leidingen kan met de mond over de kraan en blazen maar of je kan een stuk oude fietsband nemen en aan de ene kant over de kraan schuiven en het andere eind schuif je over een fietspomp, en pompen maar. Vergeet de boiler niet af te laten, er zit wel een vorstbeveiliging op maar neem toch het zekere voor het onzekere. Als het toilet een aparte watervoorziening heeft vergeet deze dan zeker niet leeg te laten.

Reinig ook het toilet en ledig de cassette grondig (bekijk onze topic over het toilet)

Banden

Om vervorming van de banden te voorkomen, zorg je ervoor dat de druk op de banden word verminderd. Dit doe je door de camper met de wielen van de grond te plaatsen door blokken onder de assen te steken of potkrikken te plaatsen. Als dit niet kan dan kan je de bandenspanning met 0.2 tot max 1 bar verhogen.

Gebruik zeker geen handrem, de rem kan gaan vastroesten of bevriezen, en zet de versnelling in neutraal. Plaats wielkeggen achter de wielen zodat de camper op zijn plaats blijft staan.

Plaats de camper liefst op een vlakke harde ondergrond, vermijd gras of aarde.

Gasflessen

In sommige stallingen mogen de gasflessen niet in de camper blijven, koppel ze los en bewaar ze thuis op een veilige plaats. Indien ze wel in de camper mogen blijven zorg er dan voor dat ze goed zijn afgesloten.

Schoonmaken

Zorg ervoor dat de camper proper de stalling in gaat zodat bv uitwerpselen van vogels de lak niet beschadigen. Ook resten van insecten verwijderen omdat deze anders moeilijk te verwijderen zijn na de winter. Binnen poetsen kan je best doen als je de camper terug uit de stalling haalt, dan is hij weer fris om te vertrekken. Toch wel alle kastjes controleren of er geen etenswaren achterblijven. Muizen in de camper willen we echt vermijden en als er niets eetbaars te vinden is zullen ze ook niet in je camper komen wonen.

Laat ook alle kastjes openstaan, zo kan het vocht beter weg. Zet een vochtvreter in de spoelbak, als hij nu overloopt kan het water geen schade aanrichten. Zorg ook voor een goede ventilatie in de camper zodat het vocht weg kan.

Zet de koelkast open en zorg ervoor dat ze niet kan dichtgaan. Een koelkast die de ganse winter dicht is geweest schimmelt en stinkt.

Haal alle spullen die niet nodig zijn in de winter uit de camper, kussens, dekens enz...

Laat de rolgordijnen open, de veer is gespannen als ze dicht zijn.

Stroomvoorziening

Als de camper niet aan de stroom hangt tijdens de winterstalling, koppel dan de accu af of zet de batterijsleutel af. Zo vermijd je schade aan de huishoud accu. Ook de koppel je best de plus pool (rood) van de motoraccu los. Als de batterij in goede staat is start hij na enkele maanden weer perfect.

Als je kan laat de motor elke maand even draaien zo blijft alles up to date.

Algemene tips

Luifel

Had je tijdens de laatste trip de luifel nat ingedraaid, laat hem dan zeker drogen. Als de luifel de ganse winter nat is opgerold kan hij gaan schimmelen.

Dieseltank

Zet de camper weg met een volle dieseltank, zo voorkom je condens in de dieseltank. Ook heb je dan minder kans op roestvorming in de tank. Tank de laatste keer ook winterdiesel, deze zorgt ervoor dat hij niet gaat uitvlokken bij koude temperaturen.Deze uitvlokking kan zorgen voor verstopte brandstofleidingen.

Kijk ook de of er voldoende koelwater op de motor zit en dat deze voldoende bescherming geeft tegen de vriestemperaturen.

Zorg er ook voor dat de ruitensproeiervloeistof voldoende bescherming geeft.

 

Als je schade hebt geleden tijdens het jaar, dan is het nu detijd om deze te laten herstellen. Zo kan er geen verdere vocht-insijpeling optreden.

Eventueel kan je ook een marteralarm installeren of WC blokjes onder de motorkap plaatsen.

Laat de verzekering doorlopen, als je niet verzekerd bent en er komt brand of storm kan je geen aanspraak maken. Als er brand ontstaat en het komt van uw voertuig, draai je zelf op voor de schade!

Voor onze Nederlandse vrienden: Als je de camper enkele maanden niet gebruikt, schors dan de RDW. Dit kan je best wat eurotjes opleveren.

Schorsing RDW aanvragen