Voor de eerste maal op stap met de camper

Gepubliceerd op 28 juli 2021 om 09:32

Ga je binnenkort voor de eerste keer op reis met de camper? Omdat je altijd kunt bijleren en nog niet altijd de nodige kampeerervaring hebt zijn hier een aantal tips voor de beginnende camperaar.

 1. Door het rijden met een ''normale auto'' ben je als beginnend camperaar vaak niet gewend om op de hoogte en breedte te moeten letten van je voertuig. Met een camper is het wel degelijk handig om hierop te letten. Dit kan onaangename verrassingen voorkomen wanneer je bijvoorbeeld door een brug of tunnel moet. 
  Kleef daarom een stickertje met de hoogte en breedte van je voertuig op het dashboard. Hierdoor kan je de afmetingen van je camper niet vergeten.

  Eveneens bestaan er navigatiesystemen waar je de hoogte en gewicht van je voertuig kan ingeven zodat bij het navigeren hier al rekening mee gehouden wordt. Dit wil niet zeggen dat je bij een brug of tunnel niet moet letten op de aanwezige borden rond maximale hoogte en breedte.Let bij een brug of tunnel dan ook altijd goed op de bebording, hierbij staan de maximale hoogte en breedte altijd aangegeven. 

 2. Zorg voor een basispakket aan eten. Soms zijn winkels en restaurants in de buurt gesloten of zitten ze verder van de camperplaats/camping af dan je zou willen.  Denk hierbij bijvoorbeeld aan wat conserven, pasta of rijst . Voedingsmiddelen die lang houdbaar blijven zodat je ze ook tijdens de volgende camperreis mee kunt nemen als ze niet op zijn.

 3. Neem een kleine voorraad aan muntgeld mee op je campertrip. Veel servicevoorzieningen, zoals voor water en elektriciteit, werken op kleingeld van 50 eurocent of 1 euro. 

 4. Heb je een satelliet om tv te kunnen kijken in de camper?  Test deze thuis al eens uit voor vertrek zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Zo kan je de schotel thuis nog voorzien van de nodige updates of het (her)activeren van je decoderkaartje.
  Door bij aankomst op de camperplaats te kijken welke campers hun schotel uit hebben, kun je inschatten of jouw plekje ook ontvangst heeft wanneer je een satelliet hebt op de camper. 
  Zo kom je niet niet voor verrassingen te staan dat je uitgekozen plaatsje geen ontvangst heeft. Vermijd het staan onder bomen.
 5. Een camper heeft af en toe een stop nodig bij een camperservicepunt om bijvoorbeeld het vuile water te lozen en het toilet te legen. Slapen doe je op een camperplaats of een camping. Soms is hier ook een camperservicepunt. In sommige landen mag je ook wild kamperen en heb je dus geen camperplaats of camping nodig. Om deze camperplaatsen en servicepunten te vinden is het handig om enkel apps op je telefoon te plaatsen zodat je onderweg altijd kan zoeken naar de nodige voorziening. Op volgende pagina op onze website vindt je alvast een verzameling van apps die handig kunnen zijn: https://www.camperfriends.be/camper-info/nuttige-tips/apps-in-de-camper

 6. Enkele praktische bedenkingen:
  1. Ervaren kampeerders weten dat het belangrijk is dat je camper waterpas staat. Het water loopt wel lastig weg als je afvoer het hoogste punt van je gootsteen is. Dus of je kiest een plek die al waterpas is of je zet je camper waterpas met van die handige kunststof wiggen onder de wielen. Ook voor je nachtrust is het zo pas mogelijk staan van de camper wel aangewezen. Als je hoofd lager ligt dan je voeten zal je slaapkwaliteit niet zo superbest zijn.
  2. Aansluiten van de elektriciteit en opendraaien van de gas.  Dat vergeet je vast niet en anders merk je het snel genoeg als je het licht aan wil doen of gaat koken. Zorg ook voor de juiste aansluitingen zoals een verloopstekker van CEE naar Schukostekker. 
   Belangrijk is echter dat je de gasfles weer afsluit als je vertrekt en je elektriciteitskabel oprolt en opruimt. 

 

Wij wensen je alvast heel veel camperplezier en vergeet vooral niet te genieten! 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.