Elektriciteit in de camper

Als we het even mogen hebben over de elektrische voorzieningen in de camper, kunnen we al aan verschillende dingen denken. Als eerste denken we aan de huishoudaccu, ook een goede acculader is van belang. Veel camperaars hebben een stroomgenerator, brandstofcel of zonnepaneel in de camper.

Een omvormer kan ook handig zijn als je toestellen hebt die op 230V werken.

Tijdens het weekendje weg met de camper willen we allemaal s'morgens dat lekkere kopje koffie, maar hoe werkt dat nu allemaal, kunnen we dit zomaar met de senseo? Moeten we hiervoor een omvormer hebben? Hoe groot moet deze omvormer zijn? Moeten we hiervoor aan de walstroom hangen of kan dat het met onze batterijen? Wel we proberen het allemaal even voor jullie uit te leggen.

De meest camperaars die een plekje gaan uitzoeken voor het weekend, die zoeken een plekje uit waar je de stekker in het stopcontact kan steken en zonder zorgen het weekend kunnen doorkomen. De batterij wordt bijgeladen, de senseo kan op, je kan de ganse dag TV kijken de lampjes mogen allemaal branden enz enz. Wel het is allemaal niet zo eenvoudig als het eruit ziet. Op de meeste camperplaatsen is er 6 - 10 of 16 ampère ter beschikking.

Ampère hoe zit dat nu, op mijn toestellen staat alles uitgedrukt in wattage.

Wel hieronder een overzichtje.

We hebben vb een toestel dat 1000W verbruikt, hoeveel A gebruik ik dan. Wel hiervoor hebben we een rekensommetje. We delen de wattage (in ons voorbeeld 1000) door de voltage (230V) = 4,35A Dus we komen met een walstroom van 6 A toe.

En hoe weet ik nu hoeveel watt energie ik kan verbruiken als ik een walstroom heb van 6A. Wel dan vermenigvuldigen we de voltage (230) met de Ampère (in ons voorbeeld 6) = 1380W

Hou wel rekening dat ook je koelkast en verlichting stroom verbruiken.

Watt Ampère
100 0,43
200 0,87
500 2,17
1000 4,35
1200 5,22
1500 6,52
2000 8,70
Ampère Watt
3 690
6 1380
10 2300
12 2760
16 3680

Wat zijn de alternatieven als we geen walstroom hebben

De huishoudbatterij van de camper is niet weg te denken, zij levert stroom voor de verlichting, verwarming, waterpomp, TV ontsteking gasfornuis, koelkast en zoveel meer. In de meeste campers zitten batterijen waar je normaal gezien een gans weekend mee rond komt, dit afhankelijk van wat je verbruikt. Onderhoud je batterij goed dan gaat ze lang mee

Stroomgenerator

Met een stroomgenerator kan je stroom opwekken om eventueel je batterij bij te laden. Het grote nadeel is het lawaai, je buurman is er meestal niet zo blij mee. Er zijn verschillende soorten van stroomgeneratoren.

Zonnepaneel

Met een zonnepaneel op de camper kan je je batterij op peil houden. Let wel dat je in de winter minder stroom opwekt dan in de zomer. In de winter schijnt de zon immers niet zo veel. Op regenachtige dagen laad je paneel bijna niets bij.

Brandstofcel

Een brandstofcel wekt stroom op door middel van een chemische reactie. Een brandstofcel heeft een hoger rendement dan een zonnepaneel of een stroomgenerator.

Zorg ook dat je steeds een deugdelijke verlengkabel mee hebt om je camper aan te sluiten.

 

Wisten jullie ook dat er in de camper zelf een zekeringenkast aanwezig is. Dus als de stroom weg is en er is stroom aan de paal ga dan op zoek naar de zekeringkast van de mobilhome.