Lage emissiezones in Europa

Als je er met de camper op uit trekt in Europa, vergewis u er dan van dat rondrijden in een lage-emissiezone zonder geldig vignet kan leiden tot een fikse boete. De boetes varieren van € 150 tot wel € 2700. Hieronder een top 10 van de duurste milieuboetes.

TOP LAND MILIEUZONE BOETE
1 Denemarken Kopenhagen € 2700
2 Denemarken Aalborg € 2700
3 Nederland Rotterdam Maasvlakte € 350 tot € 2250
4 Oostenrijk Stiermarken € 90 tot € 2180
5 Oostenrijk Tirol € 90 tot € 2180
6 Oostenrijk Wenen € 90 tot € 2180
7 Groot-Brittagnië LEZ Londen € 290 tot € 1190
8 Groot-Brittagnië ULEZ Londen € 290 tot € 1190
9 België Antwerpen € 150 tot € 350
10 België Brussel € 150 tot € 350

Voor welke Europese steden moet ik me registreren

Voor je naar het buitenland vertrekt check je best even of je voertuig voor een bepaalde zone een sticker of registratie nodig heeft. Er is een handige site waar je dit in een oogopslag kan controleren, https://www.green-zones.eu/nl/  Ook is er een handige APP waar meer dan 200 milieuzones zijn opgenomen, de app wordt ook up to date gehouden. In de App kan je bekijken of de bestemming in een milieuzone ligt. Ook de toekomstige zones worden vermeld.

Op een andere pagina op deze site hebben we al uitvoerig beschreven hoe je een milieusticker voor Duitsland en Frankrijk kan bekomen

Groot-Brittanië

Het Verenigd Koninkrijk is niet opgenomen in de lijst van de green zones, daarom een aparte vermelding.

In het Verenigd Koninkrijk hebben sommige steden een lage emissiezone. Niet alle zones gelden voor personenauto's. Londen heeft naast een emissiezone ook een verkeersdruktezone in de binnenstad (congestion charge) en een Lage- (LEZ) en een Ultralage-emissiezone (ULEZ charge) voor het gebied Groot-Londen.

LEZ
Deze LEZ-zones gelden niet voor personenvoertuigen, maar wel voor sommige buitenlandse campers, bestelauto's en voertuigen die een bepaald gewicht of ouderdom hebben. Deze moeten twee weken van tevoren worden aangemeld.

ULEZ
De ULEZ geldt wel voor personenauto's. Je betaalt hier een ULEZ charge voor als je voertuig niet voldoet aan de eisen.

Meer lezen over milieuzones in Londen: https://tfl.gov.uk/modes/driving/