Milieusticker Duitsland

Een zone waar een milieusticker verplicht is wordt in het Duits Umweltzone genoemd.

Deze milieusticker heb je nodig in vele steden in Duitsland om met je wagen binnen te mogen in de stad. Het is een sticker die aan je nummerplaat gebonden is en op de vooruit gekleefd dient te worden. Deze Umweltplakette of Feinstaubplakette zijn een manier om de oudste en meest vervuilende auto’s uit de steden te weren om een betere luchtkwaliteit te bekomen.

Bepaalde vrijstellingen zijn mogelijk:

  • Autosnelwegen die door milieuzones lopen, vallen buiten de regeling.
  • Motoren, bromfietsen en snorfietsen vallen buiten de regeling.
  • Oude voertuigen met een Duits historisch kenteken hoeven geen milieusticker te hebben. Oldtimers met een buitenlands kenteken zijn ook vrijgesteld. Leg bij het parkeren in een milieuzone een kopie van het kentekenbewijs en bij voorkeur een FIVA identity Card duidelijk zichtbaar achter de vooruit.
  • Voertuigen waarin een duidelijk zichtbare Europese gehandicaptenparkeerkaart achter de voorruit is geplaatst, zijn vrijgesteld. Ze hebben geen milieusticker nodig.

Prijzen indien besteld in België

Leverancier en bestelwijze Kostprijs
Dekra België €15 (enkel betaling met bankcontact)
VAB online €16,50  €-3 indien lid VAB
Onthaal van VAB in Zwijndrecht en de kantoren van VAB-Rijschool in Hasselt, Alken, Herk-de-stad en Maasmechelen. €16,50  €-3 indien lid VAB

Sticker aankoop in Duitsland

Bij sommige tankstations in Duitsland is het mogelijk een milieusticker te kopen. Het gaat dan om de grotere tankstations langs de Autobahn die aangesloten zijn bij bijvoorbeeld de DEKRA of de TÜV en beschikken over een eigen werkplaats voor autoreparaties. Je kunt de milieusticker bij deze tankstations bijna altijd direct meenemen. De prijs mogen ze zelf bepalen en verschilt daarom per tankstation.

Boetes indien niet in orde met sticker in de aangekondigde milieuzone

Heb je geen milieusticker, heb je een oude rode sticker of rijdt je met een gele sticker in een Umweltzone waar de groene sticker verplicht is? Dan riskeer je een boete van €80