Home » Camper info » Banden

Camperbanden waar moet ik opletten?

 

De meeste camperaars rijden niet zoveel met hun camper als met de auto. Daarom is het nog extra belangrijk om een aantal zaken te controleren voor u vertrekt op reis:

 • Bandenspanning: de juiste spanning zorgt voor meer grip op de weg. Zo heb je ook een kortere remweg en minder kans op slippen.
 • Visuele controle van de camperband: wanneer 1 of meerdere banden een uitstulping of blaas vertoont. Rijd hier dan niet mee maar zorg voor een vervanging van de band.

Redenen om uw banden tijdig te controleren en indien nodig te vervangen:

 

 • Zon: vaak zoeken we de zon op met onze camper maar onze banden ondervinden hierdoor een invloed. De zon tast de soepelheid van de band aan en zorgt dat deze uitdroogt.
 • Gewicht: vaak worden campers overladen of verkeerd geladen. Banden die te veel belast worden die slijten sneller.
 • Bandenonderhoud:
  • Bandenspanning: de juiste bandenspanning in net als bij de autoband ook voor de camperband een must. Niet te hard, maar de band moet ook niet te zacht zijn. De juiste bandenspanning wordt meestal meegedeeld in het instructieboekje van de camper. Wanneer deze bandenspanning goed is rijd de camper ook fijner en is het brandstofverbruik lager.
  • Leeftijd van de band: de leeftijd wordt aangeven met een DOT – code. DOT staat voor Department of Transportation. Dit symbool vindt je terug op de zijkant van elke band. De cijfers duiden aan wanneer en waar de band is geproduceerd.
 • Rijgedrag:afhankelijk van hoe u rijd kan uw band sneller of minder snel gaan slijten. Belangrijke factoren hierbij zijn de snelheid , het hard remmen of optrekken, weersomstandigheden. Vermijd ook de stoepranden of obstakels op de weg.
 • Verzekering: sommige verzekeraars geven aan in de polis hoe oud een band mag zijn.
  Algemene regel is meestal vervangen aan de hand van de leeftijd van de band (5 tot 6 jaar).

DOT : de nummer op de band geeft de productie datum aan. Het bestaat uit 4 cijfers die de week en het jaar van productie aangeven.

Voorbeeld DOT B94W HWNX 3903

B9: fabriekscode van de band

4W: Afmetingencode van de fabrikant

HWNX: Specifieke (optionele) code van de fabrikant

3903: Productiedatum van de band. In dit geval is de band in de 39e week van 2003 geproduceerd.