Stikstof in banden

 

Voordelen:

Stikstof in de banden heeft een aantal voordelen. Deze voordelen worden bereikt doordat de banden langer op spanning blijven.
Banden met stikstof verliezen gemiddeld 4 keer minder snel bandenspanning dan banden met lucht.

Aangeraden wordt voor banden gevuld met lucht om 1 keer in de maand de spanning te controleren. Voor banden met stikstof is 4 – 5 keer per jaar voldoende.

Naast dit voordeel zijn er nog een aantal voordelen met betrekking tot kosten en veiligheid.

  • Brandstofbesparing doordat dat de banden langer op spanning blijven en met de juiste bandenspanning verbruikt je auto minder brandstof. Gemiddeld levert het vullen met stikstof een besparing op van 4 – 5%
  • Lagere slijtage van de banden.
  • Veiligheid: wanneer je bandenspanning lager is, wordt je remweg langer en is de kans op slippen groter.
  • Stikstof wordt minder snel warm dan lucht. Dit heeft als voordeel dat de banden minder warm worden en daardoor de kans op een klapband kleiner is. De meeste klapbanden worden veroorzaakt door een combinatie van hitte, ouderdom en verkeerde bandenspanning.
  • Lucht bevat waterstof waardoor er zich condens in de band en velg vormt. Hierdoor oxideert het metaal. Oxidatie van het metaal maakt dat er eerder lucht tussen de band en velg kan ontsnappen, hierdoor daalt de bandenspanning op de lange termijn steeds sneller.

   

  Waarom is stikstof in banden beter dan lucht?

  De moleculen van stikstof zijn groter dan die van lucht. Doordat rubber nooit 100% luchtdicht is, ontsnappen er moleculen door de band naar buiten waardoor de bandenspanning afneemt. Doordat zuurstofmoleculen kleiner zijn dan stikstof moleculen kun je je voorstellen dat dit proces sneller gaat en de bandenspanning sneller daalt.

  Hoe herken je autobanden met stikstof?

  Stikstof in autobanden kun je herkennen aan de groene ventieldop die gebruikt wordt.

   

  Lucht en stikstof mengen kan dat?

  Ja, dat kan maar uiteraard gaat het effect van de stikstof achteruit door het mengen. Aangeraden wordt om de banden te laten bijvullen in geval van een lage bandenspanning door een bandspecialist of garagen. Zij kunnen de autobanden vrijwel altijd met stikstof vullen.

  Stikstof en het milieu

  Je banden vullen met stikstof heeft een positieve invloed op het milieu. Dit wordt veroorzaakt door de eerder genoemde voordelen van het lagere brandstof verbruik. Je kunt je voorstellen dat wanneer steeds meer mensen banden gevuld met stikstof gebruiken er een gunstig effect voor het milieu uit voortspruit.

  Stikstof is een droog, schoon, onbrandbaar en niet giftig gas.