Gebruik toilet in de camper !!

Een chemisch toilet in de camper is haast niet meer weg te denken. Veel mensen kunnen het al niet meer missen.

Het is een delicaat onderwerp, maar toch willen we het onderwerp even bespreken waardoor er meer camperaars achteraf het toilet ook gaan gebruiken voor de grote boodschap. We bespreken de soorten toiletten, het gebruik van het toilet zonder sporen na te laten, alsook het legen van het toilet.

Soorten toiletten in de camper

Portapotti

Cassette toilet

Vermaal systeem

De portapotti is na de pispot het eerste toilet voor de caravan of camper. Het is een mobiel toilet dat je overal kan gebruiken. De werking van een portapotti komt in grote lijnen overeen met die van een cassette toilet, enkel het waterreservoir zit boven het afval reservoir.

Een cassette toilet is veruit het meest voorkomende toilet in de camper. Er zijn verschillende merken en soorten te verkrijgen maar de werking is ongeveer bij allemaal hetzelfde. Er is een vast toilet in de camper ingebouwd en langs de buitenkant kan je de cassette uit een luikje halen om te legen. Het water om te spoelen kan uit de proper watertank komen of het kan zijn dat er een apart reservoir is ingebouwd.

Een toilet met een vermaal systeem is meestal in de grotere campers aanwezig. De chemicaliën worden vermaald en afgevoerd naar een grote tank. Het grote voordeel is dat je tijdens je vakantie de cassette niet zo vaak hoeft te legen. 

Het verschil tussen het toilet thuis en een cassettetoilet

De werking van de het toilet in de camper is nagenoeg dezelfde dan die van thuis. Er zijn een paar kleine verschillen.

1. De fecaliën worden opgevangen in een kleine cassette, deze moet dan ongeveer om de 2 dagen geleegd worden.

2. Het spoelwater komt uit een voorraadtank, het kan je schoonwatertank zijn of een eigen voorraadtank. Als het toilet over een eigen voorraadtank beschikt kan je een toevoegmiddel aan het water toevoegen dat het water lekkerder doet ruiken.

3. De druk van het spoelwater is een stuk minder dan thuis, hierdoor kan het zijn dat je iets langer moet spoelen of even moet navegen met toiletpapier of een borstel. Het verschilt natuurlijk allemaal van welke boodschap je gedaan hebt.

 

De kleine of de grote boodschap !

De meeste mensen proberen het zoveel mogelijk te vermijden, de grote boodschap in de camper. Als het er dan toch van komt wees je beter voorbereid. Wij hebben enkele kleine trucjes die je helpen om dit zo proper mogelijk te laten verlopen.

1. Zet de klep open ! zo kan alles rechtstreeks in de cassette vallen

2. Leg rond het gat van het toilet enkel wc papiertjes. Maak het toilet vooraf nat dan blijven deze papiertjes beter liggen. Als er nu toch wat op de rand valt hoef je minder proper te maken.

3. Spoel alles weg.

4. Gebruik van een toilet borstel. Als het toilet toch is vies geworden kan je eventueel een papiertje gebruiken om alles schoon te vegen. Ook het gebruik van een toilet borstel kan. Zet de klep dicht en laat een beetje water in het toilet lopen. Steek de borstel in het gat en maak alles proper. ( bij de ACTION kost een WC-borstel € 1.5 je kan hem regelmatig vervangen )

De cassette legen 

Voor het gebruik van het toilet doe je altijd wat chemicaliën in de cassette. Er zijn verschillende geurtjes en kleurtjes in te verkrijgen, zoek zelf maar uit welke het best bij u past. Als je een toilet hebt mat een afzuigsysteem SOG genaamd hoef je vrijwel geen chemicaliën te gebruiken. Het grote voordeel hiervan is dat je de cassette overal kan legen.

Als je de cassette gaat legen doe je best een paar handschoenen aan. Het legen doe je best op de daarvoor voorziene plaatsen. Spoel de cassette achteraf goed na met een beetje water. Voor je de tank terug plaatst doe je opnieuw chemicaliën in de tank en een beetje water. Gebruik in de camper bij voorkeur geen 10 laags toiletpapier maar gebruik iets dunner dit breekt beter af en de cassette zal makkelijker te legen zijn.

Na het lezen van deze tips, zal je zonder zorgen kunnen genieten van je toilet.