Penne arrabiata

Ingrediënten voor 2 pers:

  • 100 g penne
  • 150 g spekblokjes
  • 2 sjalotten
  • 2 tomaten
  • 2dl passata of tomatenpulp
  • 2 teentjes look
  • een halve rode chilipeper
  • verse basilicum
  • een scheutje room
  • olijfolie
  • 50 g Parmezaanse kaas (vers blok te raspen of geraspt voorverpakt in zakje)

Bereidingswijze:

 

  • Pel de tomaten, versnipper de sjalotten en snij de tomaten in kleine blokjes.
  • Pel dan de look en plet de lookteentjes of duw ze door de lookpers.
  • Snij de rode chilipeper overlangs door om er de zaadjes uit te halen. Snij de helft van de rode chilipeper in heel fijne stukjes.
  • Bak de spekblokjes in de pan op een hoog vuur tot ze krokant zijn, erna in een zeef laten uitlekken.
  • Stoof de sjalotten en look met olijfolie op een matig vuur. Laat ze niet bruin worden! Voeg de fijngesneden chilipeper toe, voeg daarna de verse tomatenblokjes toe en laat de saus een tiental minuutjes sudderen.
  • Voeg dan de passata of tomatenpulp toe. Laat de saus opnieuw even inkoken.
  • Voeg dan een koffielepel suiker en een scheutje room toe aan de tomatensaus. Zo verdwijnt de te bittere smaak van de passata of tomatenpulp en krijgt je saus een ietwat romigere structuur.
  • Voeg tot slot de spekblokjes toe aan de tomatensaus en kruid de saus lekker af! Voeg niet te veel zout toe, want de spekblokjes geven al wat zout af. Ook peper is niet nodig, aangezien de rode chilipeper al voor voldoende vurigheid in de saus zorgt.
  • Pasta al dente gaarkoken in kokend, gezouten water.
  • Meng de pasta onder de saus en serveer het gerecht op een bord met een basilicumblaadje en geraspte Parmezaanse kaas.

 

TIP: opgepast met de pepers, ofwel handschoenen aandoen, ofwel na het snijden grondig de handen wassen om ongelukken te voorkomen, door bv. In je ogen te wrijven, enz…

Recept van Anja Knaeps