Zonder water komen we nergens !

Water is een van de belangrijkste levensbehoeften. Zorg er daarom voor dat je verswatertank steeds voor een deel gevuld is voor je vertrek. Op de meeste camperplaatsen kan je tegenwoordig toch betrouwbaar aan water tanken. Hieronder geven we jullie enkele tips mee die we belangrijk vinden om te weten en of bij te hebben tijdens een rondreis met de camper.

Het vullen van de watertank

Als we thuis water kunnen tanken ben je zeker van een goede drinkwaterkwaliteit. Doordat er veel campers zijn met gewichtsproblemen raad ik aan om de tank maar voor 1/4 of de helft vol te doen. Water kan je op elke camperplaats of camping bij vullen.

Thuis is het meestal gemakkelijk om water te tanken, je hebt alles voorhanden of je hebt er alles op voorzien.

Je schroeft de dop van de camper en plaatst een watervuldop met Gardena koppeling in de plaats. De slang eraan en vullen maar.

Als je na de winterstop je tank terug vult, vergeet dan ook niet om de boiler mee te vullen. Er gaan al snel enkele liters water in de boiler. Zet eerst de koud waterkraan open tot er water uit komt en daarna de warm waterkraan. Deze laatste kan dan wel even duren.

Als je water moet tanken op een camping of camperplaats

Probeer je eigen watervulslang te gebruiken. Het zal de eerste waterslang niet zijn die zojuist in het chemisch toilet heeft gezeten of ze heeft uren in de zon gehangen en er heeft zich legionella in gevormd. Als je dan toch de slang van de camperplaats moet gebruiken maak hem dan eerst schoon met een doekje of wat zeep. Waterslangen heb je in verschillende vormen. De vaste waterslang, de uitrekbare waterslang of de oprolbare. Ze hebben allemaal hun voor en nadelen maar ik verkies de uitrekbare. Ik heb hem in een doos zitten met alle toebehoren erbij.

Ik heb steeds kraanstukken van 1/2", 3/4" en 1" bij me, dit zijn de meest voorkomende.

Een waterdief is ook zeer handig om bij je te hebben en deze zijn er ook in verschillende uitvoeringen. er bestaan er om op een ronde buis te zetten en er bestaan er om over een kraan te schuiven.

Laat enkele liters water wegvloeien voor je de watertank vult, zo ben je zeker dat het oude water of eventuele vuilresten uit de slang verdwenen zijn.

Als je tank vol is laat dan het overtollige water uit de slang lopen zodat er geen restjes water achter blijven in de slang.

Vergeet achteraf niet om de waterdop terug te plaatsen. Ik vind er elk jaar wel ergens eentje op een muurtje of zo.

Ik laat de sleutel van de camper steeds in het slot zitten, zo vergeeten we hem niet terug te plaatsen.

Water bijvullen met de gieter

De opening van de vuldop is ongeveer 80 mm. Er kan een PVC regenafvoer hulpstuk worden ingeplaatst, eventueel plak je een beetje plakband rond de pvc bocht zodat hij goed komt vast te zitten. Hierop kan je dan een trechter plaatsen.

Vorstbeveiliging

In de meeste campers is er een vorstbeveiliging aanwezig. De naam verraad natuurlijk alles, het is een toestelletje dat ervoor zorgt dat het water wegloopt als het gaat vriezen, dit om de boiler te beschermen. Opgepast, bij koud ( 7C° ) weer kan het zijn dat je water is weggelopen doordat de vorstbeveiliging is opgesprongen. Vertrouw nooit op de vorstbeveiliging en zorg ervoor dat de boiler leeg is als je de camper naar de stalling doet.

Watertank sensor

Op je bedieningspaneel kan je zien hoeveel water er nog in de tank zit. Het kan gebeuren dat deze aanduiding niet meer goed werkt. Het kan dan zijn dat de elektronische peilstok aangeslagen is. haal dan de peilstok even uit de tank en reinig hem grondig. Na terugplaatsing zal je meter weer terug werken. Het kan ook zijn dat je een vlotter in de tank hebt zitten, deze kan vast zitten door corrozie of kalkaanslag. Is het de meter van de vuilwatertank, dan is er een iets groter probleem doordat je vaak niet bij de peilstok kan komen. Probeer de tank dan te reinigen met azijn. Giet een litertje azijn in de tank met wat water en ga een stuk rijden. Door het schudden wordt alles goed gereinigd en wordt alles zuiver.

Waterpomp uitschakelen

Als je over een drukpomp in de camper beschikt zet deze dan af als je weggaat. Dit je kan een hoop ellende besparen.

Stel dat er een koppeling begint te lekken af er is een leiding breuk dan blijft de pomp draaien tot de watertank leeg is. Bij terugkomst aan de camper zie je dan het water langs de deur buiten komen.

Waterbehandeling

Het schoonmaken van de watertank en het bacterieel maken van het verse water hebben we besproken in een andere pagina, klik hiervoor op onderstaande button.

Vuilwatertank

Water lozen

  • Loos je water zo vaak mogelijk, dit scheelt dan weer in gewicht
  • Laat nooit je klep open staan tijdens het rijden, dit is asociaal. Je laat dan een waterspoor achter en het is niet proper voor de achterop komende wagens.
  • Maak je watertank af en toe schoon, spoel de afvalwatertank goed door met proper water.
  • Er bestaan ook schoonmaak middelen voor de vuilwatertank.