Heel Wallonië lage-emissiezone vanaf 2025

Als we vandaag een nieuwe camper kopen, zal deze in 2030 alweer verboden zijn.

Vanaf 2025 zullen auto's die euronorm 1 of nog helemaal geen euronorm hebben, in de meeste steden verweerd worden. Daarna wordt het alleen nog maar erger. vanaf 2028 zijn nog enkel auto's met euronorm V of VI toegelaten als hij een benzinemotor heeft. Een euro V diesel wordt vanaf januari 2028 verboden.

Begin 2019 werd beslist dat het ganse Waalse gewest vanaf 1 januari 2023 één grote LEZ wordt. vanaf die dag zijn de auto's van voor 1997 niet meer toegelaten in het Waalse Gewest. Dit staat te lezen op de officiële website van het Waalse gewest. Na problemen bij de uitvoering het besluit werd dit  uitgesteld tot 1 januari 2025. 

Nieuwe planning van de verboden:

  • 1 januari 2025 - Euro 0, Euro 1, Euro 2, Euro 3, ongeacht de brandstof
  • 1 januari 2026 - Euro 4, ongeacht de brandstof
  • 1 januari 2028 - Euro 5-diesel
  • 1 januari 2030 - Euro 6-diesel (in afwachting van verduidelijking voor Euro 6d en Euro 6d Temp)

Uitzonderingen

Er worden wel uitzonderingen gemaakt voor prioritaire voertuigen, zo zullen legervoertuigen en voertuigen aangepast voor het vervoer van mensen met een beperking nog wel toegelaten worden. Ook is er een uitzondering voor voertuigen die minder dan 3000 kilometer per jaar rijden.

Auto's met een Euro 4-norm aangekocht voor 01/01/2019 (is de bekendmakingsdatum van deze regelgeving) zullen tot een nader te bepalen periode ook van een uitzondering kunnen genieten als ze niet van eigenaar veranderen.

Er wordt nog gewerkt aan een oplossing voor oldtimers maar tot hiertoe is hierover nog niets geweten.

Hopelijk komt er een deftige oplossing voor de eigenaars van oldtimers anders dreigt dit een zware klap te zijn. In Wallonië en de Ardennen stikt het elke week van de oldtimerliefhebbers die er, tussen de mooie bochtige landschappen stoppen om een hapje en een drankje te nuttigen. Als deze bron van inkomsten wegvalt zal het zware gevolgen hebben voor het toerisme in deze regio.

Ook voor ons als bezitter van een camper dreigt er een groot stuk van België weg te vallen. Een camper van pakweg 13 a 15 jaar is nog niet afgeschreven maar mag niet meer binnen vanaf 2028.

Hopelijk maken ze ook een uitzondering voor campers of moeten we onze camper laten ombouwen naar CNG.